Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: FaceMePLS (cc, via Flickr)
actueel

30 procent meer Nederlandse studenten in Vlaanderen

Henk Strikkers,
10 augustus 2016 - 10:49
Betreft
Deel op

Vorig jaar studeerden er weer meer Nederlandse studenten in Vlaanderen dan voorheen. Dat blijkt uit het antwoord van de Vlaamse onderwijsminister Hilde Crevits op vragen van het parlementslid Koen Daniëls, zo meldt de Vlaamse krant De Standaard. Het aantal Nederlanders dat ingeschreven stond aan een Vlaamse universiteit of hogeschool steeg met ruim 30 procent naar 4.244 studenten.

Vlaanderen is al jaren een populaire bestemming voor Nederlandse studenten. Hoewel het collegegeld er de laatste jaren sterk steeg, kost een jaartje studeren in Vlaanderen om en nabij de 900 euro. Dat komt bij lange na niet aan de bijna tweeduizend euro die je in Nederland kwijt bent. Daarnaast ben je in Vlaanderen over het algemeen minder geld kwijt aan een studentenkamer.

 

Met name de Universiteit Antwerpen (UA) en de Universiteit Hasselt, allebei op een steenworp van de Nederlandse grens, zijn populair. Aan de UA steeg het aantal Nederlandse studenten van 5,84 tot 7,04 procent van de volledige studentenpopulatie, in Hasselt was de stijging iets minder fors: van 1,9 naar 2,07 procent.

 

Dit voorjaar sloten de Vlaamse minister Crevits en haar Nederlandse collega Bussemaker een zogeheten damesakkoord waarin zij afspraken elkaar op de hoogte te houden van ontwikkelingen in het hoger onderwijs in beide landen.

Lees meer over