Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA voldoet aan alle prestatieafspraken

Henk Strikkers,
2 augustus 2016 - 13:29

In tegenstelling tot de HvADe Hogeschool van Amsterdam haalde slechts 8 van de 11 prestatieafspraken. voldoet de Universiteit van Amsterdam aan alle prestatieafspraken die zij in 2012 afsloot met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Dat blijkt uit het jaarverslag van de UvA. In het najaar komt een speciale reviewcommissie nog met een definitief oordeel.

Eind 2012 sloten universiteiten en hogescholen prestatieafspraken met het ministerie van OCW waarin zij zichzelf doelen stelden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een toename van het aantal studenten dat binnen vier jaar zijn bachelordiploma haalt, een stijging van het aantal docenten met een basiskwalificatie onderwijs (bko) en het aanbieden van minimaal twaalf contacturen in iedere bachelor. Zeven procent van het budget van universiteiten en hogescholen werd afhankelijk van of zij hun zelf opgelegde doelen haalden.

Foto: Danny Schwarz
Voormalig rector magnificus Dymph van den Boom

Op 31 december 2015 moesten de doelen behaald zijn en dit jaar gaat een speciale commissie in opdracht van de minister rond op hogescholen en universiteiten om te checken hoe zij het hebben gedaan. Daarbij wordt niet alleen kil afgerekend, maar zal ook rekening worden gehouden met de omstandigheden van het geval, liet minister Bussemaker eerder al weten.

 

De UvA hoeft zich blijkens haar eigen jaarverslag geen zorgen te maken. Dat voorspelde toenmalig rector magnificus Dymph van den Boom vorig jaar al in Folia. ‘We hebben het echt heel goed gedaan,’ zei ze destijds. ‘Ik denk dat we onze prestatieafspraken glansrijk gaan halen.’ Daarin krijgt zij gelijk. Ook de op het oog moeilijkste opgave vorig jaar, het aantal docenten met een bko doen toenemen naar 80 procent, is met een eindscore van 80,5 procent net gelukt.

 

Dat de UvA al haar prestatieafspraken heeft ingelost is bijzonder, aangezien het ministerie de bijbehorende tegenprestaties niet nakwam. Het ministerie beloofde dat het budget per student in de periode 2011-2015 gelijk zou blijven. Dit bedrag daalde met toepassing van een inflatiecorrectie echter met 8 procentDe Vereniging van Universiteiten becijferde eerder al dat het bedrag per student in de periode tussen 2000 en 2015 met maar liefst 27 procent afnam., zo meldt de UvA.

Lees meer over