Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Privéarchief Frank Zuylen
actueel

Gang 7 uit 2005 voor even terug in jarige Weesperflat

Louisa Bergsma,
25 juli 2016 - 13:47

De Weesperflat bestaat dit jaar vijftig jaar en daarom staat de zevende verdieping de komende twee weken open voor oude bewoners om te komen overnachten. Gang 7 van 2005 ging afgelopen weekend een nachtje terug naar het studentenleven.

‘Back to the future’ heet het project dat is georganiseerd ter ere van de vijftigste verjaardag van de Weesperflat. De flat werd in 1966 gebouwd en is één van de oudste studentenflats van Amsterdam. Frank Zuylen (36) is een van de initiatiefnemers van Weesperflat50. Zelf heeft hij acht jaar lang in de flat gewoond, lang genoeg om de bijnaam ‘de burgemeester van de Weesperflat’ te krijgen.   

 

Internationale studenten

Zuylen heeft zo veel mogelijk van zijn oude ganggenoten die rond 2005 op gang zeven woonden proberen op te trommelen, maar er zijn er uiteindelijk tien gekomen. ‘Ik had een lijstje van dertig medebewoners opgesteld,’ vertelt hij. ‘Maar het was moeilijk, veel waren wel enthousiast maar gingen bijvoorbeeld op vakantie.

 

De groep mocht weer een nachtje in de flat slapen, niet op hun oude vertrouwde gang zeven op de eerste verdieping, maar zes verdiepingen hoger. Deze gang 45 wordt gebruikt door internationale studenten en staat daarom ’s zomers voor het grootste deel leeg. 

Foto: Louisa Bergsma

Met een biertje in de hand staan Lucy, Rosa, Lidy, Gjalt, Andrej, Brit-Marie en Frank zaterdagavond weer op het voor hun zo vertrouwde balkon. Er is niet veel veranderd, al is het uitzicht hier op de zevende hebben wel heel anders dan dat wat ze kennen van de eerste verdieping. ‘Hierboven durf ik niet zulke leipe dingen te doen op het balkon als we vroeger deden,’ zegt Zuylen teleurgesteld. ‘Vroeger was alles leiper,’ wordt er lachend geroepen.

 

Gangfeesten

De beste herinneringen hebben de huisgenoten aan de grote themafeesten die ze een paar keer per jaar gaven. ‘Wij waren heel heftig qua feesten. De hele hut werd opnieuw geschilderd, de gangen en woonkamer. De feestjes op gang 7 waren acht jaar lang de bekendste feestjes van de flat,’ zegt Zuylen. Lidy van Kleef (32) vertelt enthousiast: ‘Op de dag van een feest stonden we ’s ochtends vroeg al met zijn allen te schilderen en voorbereiden. Elk jaar werd er weer meer geld ingelegd om het afgelopen feestje te kunnen toppen. Wij hadden als enige gang ook altijd een tap.’

Ze zijn tot half acht ’s ochtends door gegaan, ‘zoals het echte Weesperflat- bewoners betaamt’

Ook de doordeweekse avonden in café de Doos kan iedereen zich nog goed herinneren. ‘Niet in het weekend, maar op maandag, dinsdag en woensdag was de Doos open. Dan gingen wij met z’n allen zuipen in de Doos,’ vertelt van Kleef. Iets anders wat haar is bijgebleven is de diversiteit op de gang. ‘Er wonen zoveel verschillende mensen in de flat, van verschillende opleidingen. De een komt zijn kamer nooit uit de ander zijn kamer nooit in. Dat maakt het mooi.’ Als er een Frans meisje, een huidige bewoner van de gang, het balkon op komt wordt haar meteen een biertje in de hand gedrukt. Ze snapt eerst niet zo goed wat er aan de hand is in haar huis, maar wordt gezellig bij de borrel betrokken en blijft erbij zitten. De plannen voor de rest van de avond? Andrej: ‘Die enorme voorraad bier opdrinken die in de koelkast staat.’

 

De volgende ochtend zijn de huisgenoten weer vertrokken. Ze zijn tot half acht ’s ochtends door gegaan, ‘zoals het echte Weesperflatbewoners betaamt’. Van uitslapen kwam het echter niet, want om half tien stond AT5 voor de deur. Zuylen ruimt de laatste dingen op, en zal dan toch echt vaarwel moeten zeggen tegen de flat waar hij zo lang heeft gewoond.

 

Festival
Tot nu toe is Zuylen de enige die samen met zijn huisgenoten gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om in de Weesperflat te slapen, maar hij hoopt dat er de komende twee weken meer aanmeldingen komen. ‘Het is begrijpelijk dat er nog geen aanmeldingen zijn, het is moeilijk om mensen weer bij elkaar te krijgen. Voor onze generatie kan dat nog het best, het is korter geleden en we hebben nu Facebook. Voor oudere generaties is het veel moeilijker,’ denkt Zuylen. ‘Maar de mensen die ik aan de telefoon sprak waren wel enthousiast. Die komen niet logeren, maar wel naar het festival op 17 september.’

 

Het festival zal het hoogtepunt worden van dit jubileumjaar. Zuylen denkt dat er ongeveer duizend mensen naartoe zullen komen, bewoners uit 1966 tot en met 2016. Er zullen rondleidingen door de flat worden gegeven door huidige bewoners en Zuylen hoopt dat de architect van de flat, Herman Hertzberger, ook aanwezig zal zijn.

 

De komende twee weken staat de gang nog open voor oude bewoners. Aanmelden kan via www.weesperflat50.nl. 

Lees meer over