Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bob Bronshoff
actueel

‘Sta je in Berlijn ineens in een bar met 70 Amsterdamse studenten’

Willem van Ewijk,
25 juli 2016 - 16:12

In acht dagen tijd leggen de leden van het UvA-Orkest J. Pzn. Sweelinck meer dan drieduizend kilometer af. Tijdens hun tournee willen ze klassieke muziek laten horen aan een breed publiek: van katholieke jongeren tot geestelijk gehandicapte mannen.

In de Utrechtse Geertekerk en Het Concertgebouw speelden ze een paar weken terug nog de zesde symfonie van Bruckner en stukken van Kodály en de Hongaarse componist Béla Bartók. Na afloop van de concerten kon het publiek geld doneren om hun jaarlijkse tournee mogelijk te maken Want zoals ieder jaar gaan ruim zeventig studenten van het UvA-Orkest J. Pzn. Sweelinck in de zomervakantie op tournee.

‘Het is een groot feestgedruis’

Wereldjongerendagen

Voor die tournee was 3.200 euro nodig. Daar was vlak voor aanvang van hun rondreis zo'n tweederde van opgehaald. Eerdere jaren gingen de studentenmusici al eens naar China en toerden ze door de landen aan de Oostzee. Nu houden ze het dichter bij huis. Het orkest is zaterdag vertrokken naar Berlijn en zal vanavond doorreizen naar Krakau om de tournee in de buurt van Boedapest te eindigen. 

 

In Krakau spelen ze op de Wereldjongerendagen. Dat is het grootste evenement voor katholieke jongeren ter wereld, waaraan gewoontegetrouw ook de paus een bezoek zal brengen. ‘We spelen op de Rynek Glowny om precies te zijn; oftewel hét grote plein van Krakau,’ zegt Lieke Kooij (24), student klinische orthopedagogiek aan de Vrije UniversiteitIn het UvA-orkest spelen behalve UvA-studenten ook studenten van de Hogeschool van Amsterdam en de Vrije Universiteit. en bestuurslid van het Sweelinckorkest.

 

Een ander bijzonder concert zullen de studenten later deze week geven in het dorp Dunaalmás, net buiten Boedapest. Daar speelt het orkest in een tehuis voor geestelijk gehandicapte mannen. ‘Zo willen we mensen die normaal niet makkelijk in aanraking komen met klassieke muziek toch de kans geven van de muziek te genieten,’ zegt Kooij.

Foto: Bob Bronshoff
De orkestleden tijdens een repetitie

Strauss

Tijdens hun tournee brengen ze hetzelfde repertoire ten gehore als in juni, met hier en daar een kleine variatie. ‘Als we buiten spelen dan kiezen we voor wat lichtere stukken, binnen mag het wat zwaarder,’ zegt Kooij. ‘Na afloop spelen we altijd wat van Strauss. Dat kennen mensen en dan kunnen ze lekker meeklappen.’

 

Bijna alle orkestleden gaan mee, in een speciaal daarvoor afgehuurde touringcar. Een tubaïst, hoornist en een slagwerker rijden in een bestelbusje achter ze aan met het slagwerk. ‘We hebben een paar nieuwe pauken,’ zegt Kooij. ‘Slagwerk neemt sowieso veel ruimte in.’ 

 

Nomaden

Met die twee busjes en evenveel instrumenten als orkestleden lijken de studenten volgens Kooij net een soort nomaden. Ook noemt ze het ‘een grote gezellige boel’ en ‘een groot feestgedruis’. ‘Je gaat gewoon met je vereniging op vakantie. Sta je ineens in een bar met zeventig Amsterdamse studenten.’

 

Vorig jaar volgde Folia de muzikanten van het Sweelinckorkest tijdens de repetities voor een concert van de vierde symfonie van Gustav Mahler. Lees hier hoe gezellig de concertleden het soms met elkaar hebben.

Lees meer over