Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

Directeur bedrijfsvoering UvA benoemd tot secretaris HvA

Dirk Wolthekker,
19 juli 2016 - 14:34

De HvA heeft een nieuwe secretaris. Het is Maaike Lürsen, van huis uit bioloog en momenteel directeur bedrijfsvoering van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de UvA. Daarnaast is ze bestuurslid van de afdeling Amstelveen van de PvdA.

Maaike Lürsen (1965) was de afgelopen vier jaar directeur bedrijfsvoering van de FNWI, waar ze onder meer personeelszaken, ict, veiligheid en huisvesting in haar portefeuille had. Daarvoor werkte zij bijna tien jaar voor de gemeente Haarlemmermeer, eerst als teammanager strategisch beleidsonderzoek, daarna onder meer als directielid. In haar nieuwe functie als secretaris van de HvA is zij verantwoordelijk voor de bestuursondersteuning van de hogeschool. In die hoedanigheid ondersteunt ze het college van bestuur van UvA en HvA.

 

In haar nieuwe functie zal Lürsen nauw samenwerken met Calluna Euving, die dezelfde functie heeft maar dan bij de UvA. Tot 1 februari van dit jaar waren de functies van universiteits- en hogeschoolsecretaris verenigd in één persoon, maar dat bleek een te zware combinatie van taken op te leveren. Vooruitlopend op een eventuele bestuurlijke splitsing van UvA en HvA, werd de functie van universiteits- en hogeschoolsecretaris opgesplitst. Ook als UvA en HvA niet uit elkaar gaan, zal elk van beide organisaties een eigen secretaris hebben.

Foto: HvA/UvA
Maaike Lürsen

Politiek

De secretaris van de hogeschool (of universiteit) vervult doorgaans een belangrijke interne functie, vergelijkbaar met de functie van secretaris-generaalEen secretaris-generaal heeft de dagelijkse leiding over de ambtelijke organisatie. De functie is ook politiek gezien belangrijk. Hij of zij is het eerste ambtelijke aanspreekpunt voor de minister. op een ministerie. De persoon in kwestie moet de verschillende interne beleidsprocessen op elkaar afstemmen, waarbij hij of zij ervoor moet zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan en alle belangen tegen elkaar worden afgewogen. Het is een functie waarvoor diplomatie, overredingskracht, omgevingssensibiliteit en een politieke antenne vereist zijn.

 

Ervaring met een politiek krachtenveld kan dan soms mooi meegenomen zijn en dat is ook het geval bij Lürsen: voor de PvdA is zij jarenlang lid geweest van de gemeenteraad van Amstelveen. De afgelopen vier jaar was zij daar afdelingsvoorzitter van de PvdA, sinds kort is ze gewoon bestuurslid. Ook haar voorgangster Geke van Velzen, die rond 1 september vertrekt, was bij haar aantreden prominent PvdA-lid en zat in de gemeenteraad van Amsterdam. Calluna Euving is zelf niet politiek actief, maar had jarenlang gewerkt in een ambtelijke functie bij een politieke organisatie in het buitenland voordat ze naar de UvA kwam.

 

In een korte reactie op haar benoeming zegt Lürsen veel zin te hebben in haar nieuwe functie. ‘Amsterdam zit in mijn hart. Ik voel me erg op mijn plek bij een kennisorganisatie als de HvA, waar veel nieuwsgierige en bevlogen mensen aan verbonden zijn. Ik laat me daar graag door inspireren.’ Maaike Lürsen gaat op 16 september aan de slag.