Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: NWO
actueel

Meer dan twintig Veni-subsidies voor UvA en AMC

Dirk Wolthekker,
18 juli 2016 - 14:45
Betreft
Deel op

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan tweeëntwintig wetenschappers van UvA en AMC een Veni-subsidie toegekend van maximaal 250.000 euro. De subside wordt uitgekeerd aan recent gepromoveerde academici die het bedrag gedurende drie jaar mogen gebruiken om eigen onderzoeksideeën uit te werken.

Alleen tandheelkundefaculteit Acta en de rechtenfaculteit zijn buiten de prijzen gevallen. Aan het AMC zijn radioloog Ot Bakermans, reumatoloog Paul Klarenbeek, viroloog Yme van der Velden en psychiater Miriam van Zuiden in de prijzen gevallen. Bij geesteswetenschappen kan de vlag uit bij filosoof Martin Lipman, historica Manon Parry en bij Leonie Schmidt van Mediastudies.

 

Aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen kan de champagne ontkurkt bij maar liefst zes onderzoekers: psychologen Vanessa van Ast en Linda Geerligs, politicologen Marcel Hanegraaff en Matthijs Rooduijn, en onderwijskundigen Hülya Kosar-Altinyelken en Suzanne Jak. Aan de bètafaculteit zijn maar liefst negen wetenschappers gelauwerd: informatica Arianna Bisazza, fysici Enej Ilievski en Juan Pedraza, mathematicus Arno Kret, chemicus Ties Korstanje en de drie astronomen Thomas Russel, Silvia Toonen en Ping Zhou. Als interdisciplinair onderzoeker is aan Martha Lewis een subsidie toegekend. Ook bioloog Sita ter Haar kreeg een Veni. Zij gaat haar onderzoek uitvoeren aan de Universiteit Utrecht.

 

Medische musea 

Onderwerpen die de laureaten nader gaan bestuderen zijn onder meer afwijkingen in de vetstofwisseling die tot hartproblemen kunnen leiden (Bakermans); medische musea die met medisch erfgoed een bijdrage kunnen leveren aan de volksgezondheid (Parry); de rol van bedrijven bij de politieke besluitvorming in de EU (Hanegraaff); de omgang van jonge moslims met burgerschap (Kosar-Altinyelken); en het ontwikkelen van een methode om het niet eetbare deel van planten om te zetten in een duurzame basis voor de chemische industrie (Korstanje).

 

Veertig miljoen euro 

In totaal dienden landelijk 1056 onderzoekers een aanvraag voor een Veni-beurs in bij NWO. Daarvan zijn er 158 gehonoreerd. Het exacte bedrag dat de laureaten ontvangen zal later bekend worden gemaakt. In totaal keert de NWO 39,5 miljoen euro uit. Zie hier voor de volledige lijst.

Lees meer over