Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

HvA krijgt naheffing van half miljoen voor auteursrechten

Henk Strikkers,
30 juni 2016 - 11:13

Stichting Publicatie- en Reproductierechten Organisatie (PRO) heeft een claim van om en nabij een half miljoen euro ingediend bij de HvA vanwege het gebruik voor auteursrechtelijk beschermde fragmenten. Bovendien heeft PRO de HvA gewaarschuwd dat de hogeschool weer een half miljoen verschuldigd zou zijn als de situatie over een half jaar niet is verbeterd.

PRO is een stichting die in naam van uitgeverijen op zoek gaat naar schendingen van auteursrecht. Vervolgens vraagt ze daarvoor zogenaamde ‘redelijke vergoedingen voor hergebruik’, die ze dan grotendeels uitbetaalt aan de uitgeverijen. Voor het gebruik van korte auteursrechtelijk beschermde fragmenten heeft PRO een vaste deal met hogescholen en universiteiten, maar voor langere teksten moet extra worden betaald of toestemming worden gevraagd.

 

Niet bewust

Daar ging het in dit geval mis. Op de digitale leer- en werkomgevingen (dlwo’s) en in readers van verschillende HvA-studies stond auteursrechtelijk beschermd materiaal, waarvoor geen toestemming was verleend. ‘In de praktijk zijn docenten zich er vaak niet van bewust dat als ze teksten van een bepaalde lengte overnemen, ze auteursrechten moeten afdragen of toestemming moeten vragen,’ zegt HvA-woordvoerder Paul Helbing. Volgens hem is het niet ongebruikelijk dat hogescholen zo’n naheffing krijgen. ‘Ik denk ook niet dat het gaat om kwade wil, maar het is wel belangrijk dat docenten zich ervan bewust worden.’

 

De HvA roept medewerkers op om zorgvuldiger met auteursrechten om te gaan en laat sinds 23 juni een waarschuwingspop-up zien in dlwo’s. Bovendien gaat de HvA na de zomer steekproeven nemen om te kijken of de auteurswet daadwerkelijk beter wordt nageleefd. ‘PRO heeft haar vertrouwen uitgesproken in onze aanpak,’ laat Helbing weten.

Lees meer over