Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bram Belloni
actueel

Folia 32 is er

Mirna van Dijk,
29 juni 2016 - 06:00
Betreft
Deel op

Tess Posthumus is afgestudeerd als socioloog en heeft wel een héél coole professie: cocktails mixen. Grappig genoeg drinkt ze zelf liever een biertje, maar ze verdient haar geld met drankjes maken en bedenken. Ze is vorig jaar uitgeroepen tot de beste vrouwelijke bartender ter wereld, en heeft net een boek uit met cocktailrecepten en andere vloeibare wetenswaardigheden. Ze heeft trouwens een voorliefde voor jenever, wat volgens haar ook een prima mixdrank is, en wil het liefst een eigen cocktailbar in Amsterdam. Proost!

Het zal Rens Vliegenthart pijn doen dat Tess Posthumus niet heeft gekozen voor een wetenschappelijke carrière. Hij pleit namelijk voor meer vrouwen aan de academische top. Als nieuwe voorzitter van De Jonge Akademie wil hij zich daarvoor de komende jaren gaan inzetten, en hij sluit de noodzaak van harde maatregelen niet uit.

 

Duitsland is groot en Nederland is klein, maar gek genoeg komen hier veel meer Duitse studenten op uitwisseling dan andersom. En áls wij al de grens overgaan richting de Oosterburen kiezen we massaal voor Berlijn. Maar Duitsland heeft zo veel meer te bieden. Goede universiteiten, lage studiekosten, allerlei interessante studierichtingen waarvan je nog nooit hebt gehoord (wat dacht je bijvoorbeeld van Brauwesen und Getränketechnologie in München?), en het Bildungsideaal staat er nog in hoog aanzien. Waar wacht je op?

 

Meer dan zeventig studenten sociale geografie togen eerder deze maand naar Middelburg om daar hun verplichte veldwerk uit te voeren. Ze slapen in vakantiehuisjes, maar moeten hard werken: elke dag de deuren langs om enquêtes af te nemen over een gepland asielzoekerscentrum in de stad. Op die tochten leer je dingen die je in een hoorcollege niet zou gauw worden verteld. Hoe je een pokerface moet houden als een respondent rabiaat-rechtse uitspraken doet (en jij je objectief en niet-sturend moet opstellen). Je leest erover in Folia, vanaf vandaag overal in de bakken te vinden.

Lees meer over