Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Pexels
actueel

Loonsverhoging trekt cao-overleg universiteiten niet vlot

Henk Strikkers,
28 juni 2016 - 10:30

De koepelvereniging van Nederlandse universiteiten (VSNU) heeft eenzijdig besloten om de lonen van alle medewerkers van universiteiten te verhogen. Dat gebeurt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2016. De gestopte onderhandelingen over een cao worden echter niet opgestart.

Het komt bijna nooit voor dat een werkgeversorganisatie buiten de cao-onderhandelingen om een eenzijdige beslissing neemt om een loonsverhoging door te voeren. De VSNU vindt echter dat men dat verschuldigd is op basis van het loonruimteakkoord van 2015. Daarin werd besloten om de lonen met 5,05 procent te laten stijgen in ruil voor minder pensioenopbouw. Tot op heden werden de lonen van universiteitsmedewerkers met maar 4,25 procent verhoogd. Die laatste 0,8 procent geeft de VSNU nu alsnog.

 

Vorige maand liepen de onderhandelingen over een nieuwe cao vast over andere zaken dan salarisverhoging, bijvoorbeeld over het loopbaanbeleid van universiteiten en de werkdruk van medewerkers. De vakbonden FNV en CNV hebben al aangegeven dat die zaken wat hen betreft op de agenda blijven staan en dat deze loonsverhoging daar geen verandering in brengt.

 

Als de VSNU en de vakbonden niet voor aanstaande vrijdag 1 juli een nieuw akkoord sluiten, wordt de huidige cao automatisch met een jaar verlengd.