Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Folia 31 is er

Mirna van Dijk,
22 juni 2016 - 06:00
Betreft
Deel op

Hard studeren zonder te eten. Is dat moeilijk? De meeste HvA-studenten aan wie we het vroegen vinden de ramadan niet zwaar. Sterker nog, het blokken gaat eigenlijk wel lekker met zo’n licht gevoel in je hoofd. Al is het wel zo dat na een week de vermoeidheid toeslaat en je de slaap niet altijd kunt vatten in dat totaal andere ritme. Ervaringen van vastende studenten én tips en tricks om op de meest gezonde wijze aan de ramadan mee te doen: je leest het deze week in Folia.

Het spreekt enorm tot de verbeelding: donkere materie. Volgens vooraanstaande natuurkundigen als Erik Verlinde bestaan de onzichtbare deeltjes waar vijfentachtig procent van de massa van het heelal uit zou bestaan zelfs niet eens. Toch is een groepje wetenschappers van de UvA er naarstig naar op zoek; en wel in een laboratorium dat 1500 meter diep onder het Italiaanse bergmassief Gran Sasso ligt. Als ze het bewijs vinden, menen de natuurkundigen onder leiding van Patrick Decowski, betekent dat zéker een Nobelprijs. We zochten hem en zijn team op onder de grond en bekeken de installatie waarmee ze donkere materie – liefst eerder dan de concurrentie – hopen te vinden.

 

Ook Ria de Korte, een HvA-verpleegkundedocent die op kieslijst voor de Tweede Kamer van het CDA probeert te komen, is vast van plan de concurrentie ver achter zich te laten. Want, zo zegt ze zelf, ze staat dicht bij de mensen, en heeft een enorm hart voor de (ouderen)zorg. Zo probeert ze als docent studenten steevast te overtuigen van de waarde van de wijkverpleegkunde, en is ze ook nog vaak bij zieke mensen thuis te vinden om contact te houden met de praktijk.

 

Contact met de praktijk, dat is ook de modus operandi van hoogleraar sociologie Hein de Haas, gespecialiseerd in migratie. Onlangs reisde hij nog naar diverse Afrikaanse landen om aspirant-migranten te ondervragen over hun plannen. Hij ontdekte er bijvoorbeeld dat Europa al lang niet meer het ‘beloofde land’ is voor Afrikanen; maar dat ze vaak de Golfstaten, India of China kiezen. En zo zijn er meer mythes die De Haas probeert te ontkrachten: dat migratie alleen maar toeneemt bijvoorbeeld: ‘Politici en media doen alsof Europa ten onder gaat, als we niet direct iets doen. De echte vraag zou moeten zijn: hoe kan Europa zich intern organiseren om solidariteit te kunnen tonen? Maar we zien veel retoriek, weinig daadkracht.’

 

Dat en meer lees je in de nieuwste editie van Folia, vanaf vandaag verkrijgbaar op alle UvA- en HvA-locaties.

Lees meer over