Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Medezeggenschap krijgt adviesrecht bij herbenoemingen RvT

Henk Strikkers,
14 juni 2016 - 15:21

De studentenraad en ondernemingsraad worden voortaan om advies gevraagd bij herbenoemingen in de Raad van Toezicht. Dat zei minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zojuist in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer op vragen van Jasper van Dijk (SP). Die vond dat de minister had ‘gefaald’ bij de herbenoeming van Atzo Nicolaï als voorzitter van de Raad van Toezicht van UvA en HvA, omdat zij ‘iemand had benoemd zonder draagvlak’.

Direct na de herbenoeming van Nicolaï rees de vraag of het niet nodig was om de medezeggenschapsorganen om advies te vragen. De minister stelde zich op het standpunt dat het staande praktijk was om enkel bij eerste benoemingen om advies te vragen en dat bij herbenoemingen niet te doen. Zij zag zich daarin gesteund door advocatenkantoor Stibbe dat in een rapport tot dezelfde conclusie kwam.

 

Andere juristen twijfelden aan die lezing van de wet. De Tilburgse hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens stelde dat ‘het profiel niet alleen gaat over de kandidaat, maar ook aangepast moet worden aan een veranderende wereld en een veranderende universiteit. Het is op zijn minst een voorwaarde voor verstandig bestuur.’ De Centrale Studentenraad stelde naar aanleiding daarvan een juridisch onderzoek in naar de rechtmatigheid van de herbenoeming van Atzo Nicolaï. Uiteindelijk kwam de raad tot de conclusie dat ze geen mogelijkheden zag om een procedure aan te spannen.

 

Een les geleerd

Bussemaker komt nu op haar schreden terug. In het vragenuurtje zei ze dat ze ‘een les heeft geleerd’ uit de ophef rond Atzo Nicolaï en dat zij voortaan de medezeggenschap ook bij herbenoemingen om advies zal vragen. Ondanks herhaaldelijk aandringen van Jasper van Dijk (SP) en Paul van Meenen (D66) wilde de minister er niet aan dat ze fout zou hebben gehandeld, door dat advies in deze situatie niet te vragen.

 

Op korte termijn heeft de UvA-medezeggenschap weinig aan de toezegging van de minister. Naar verwachting wordt de gehele Raad van Toezicht van de UvA vervangen en bij eerste benoemingen had de medezeggenschap al een adviesrecht.