Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Kamer stelt vragen over vertrek Raad van Toezicht UvA

Willem van Ewijk,
14 juni 2016 - 11:14

Vanmiddag zullen partijen tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer pleiten voor meer inspraak van studenten en docenten. De SP wil dat de Raad van Toezicht wordt afgeschaft. D66 vindt dat studenten en medewerkers moeten worden betrokken bij de benoeming van de nieuwe Raad van Toezicht.

Het opstappen van de Raad van Toezicht van de UvA laat volgens PvdA-Kamerlid en onderwijswoordvoerder Mohammed Mohandis zien dat studenten en docenten meer inspraak moeten krijgen op het bestuur van hun universiteit. ‘Je kunt ze niet links laten liggen,’ zegt Mohandis.

 

Het was zijn partijgenoot minister Jet Bussemaker die in april besloot om de leden van de Raad van Toezicht te herbenoemen zonder daarover in gesprek te gaan met de ondernemingsraad en studentenraad van de UvA. Als het aan Mohandis ligt zal de minister deze bevoegdheid blijven houden. ‘Er moet een link met de overheid blijven,’ zegt Mohandis. ‘Universiteiten worden gefinancierd met belastinggeld.’

 

Maar bij haar besluiten moet de minister er wel voor zorgen dat er draagvlak bestaat voor dit soort benoemingen, zegt de PvdA’er. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk, die hier vandaag vragen over stelt aan minister Bussemaker, was dat er bij UvA en HvA niet. Wat hem betreft wordt de Raad van Toezicht aan de universiteit afgeschaft en komen alle toezichthoudende taken voortaan bij studenten en docenten te liggen.

‘Er moet een link met de overheid blijven; universiteiten worden gefinancierd met belastinggeld’

PvdA’er Mohandis is het met Van Dijk eens dat studenten en docenten meer bij de benoemingen moeten worden betrokken. Hij is blij dat de Wet Versterking BestuurskrachtEen nieuwe wet voor de medezeggenschap aan onderwijsinstellingen die de Eerste Kamer vanmiddag heeft aangenomen. studenten en medewerkers binnenkort meer invloed geeft. Wat de PvdA betreft had die wet nog een stapje verder mogen gaan.

 

De partij diende dit voorjaar een motie in om de leden van het College van Bestuur voortaan niet meer alleen door de Raad van Toezicht te laten benoemen, maar studenten en docenten daarover mee te laten beslissen. Die motie haalde geen meerderheid in de Tweede Kamer.

 

Volgens D66-Kamerlid Van Meenen kan er nu weliswaar niet veel meer aan de wet worden veranderd, maar heeft de UvA zelf nog alle ruimte om transparant te handelen. Volgens hem moet er zo snel mogelijk een nieuwe Raad van Toezicht komen en moeten ook studenten en docenten bij de benoemingsprocedure worden betrokken. ‘De minister moet dat bevorderen,’ aldus Van Meenen. Hij vindt dat Bussemaker Atzo Nicolaï nooit had moeten herbenoemen als voorzitter van de Raad Van toezicht. ‘Het is merkwaardig dat de Raad van Toezicht nu blijft zitten tot er een nieuwe is, om de continuïteit van het bestuur te bewaken, terwijl de afgelopen tijd juist is gebleken dat aan die continuïteit geen behoefte is.’

 

Stroef

De samenwerking tussen studenten en docenten in de UvA-medezeggenschap en de Raad van Toezicht begon stroef te verlopen nadat RvT-voorzitter Nicolaï zinspeelde op een mogelijk vertrek van UvA-bestuurder Hans Amman. Hier lag een verschil van inzicht over de bestuurlijke samenwerking van de UvA en de HvA aan ten grondslag.

 

De redactie heeft de afgelopen week meermaals om een reactie gevraagd bij CDA-Kamerlid Michel Rog en VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg. Zij waren niet bereikbaar voor commentaar.