Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Folia 30 is er

Mirna van Dijk,
8 juni 2016 - 06:01
Betreft
Deel op

Ze zijn er, en ze willen ook iets te doen hebben. Dus begon een groepje uit de jonge uitgeprocedeerde asielzoekersvereniging We Are Here een voetbalteam. Zo goed en kwaad als dat gaat wordt er getraind en gespeeld met de schaarse middelen die voorhanden zijn, want We Are Here FC is fanatieker dan menige andere club (we noemen geen namen). Deze maand spelen ze een toernooi op FabCity, en vanuit de HvA worden ze door studenten van de Johan Cruijff University met raad en daad bijgestaan. Folia mocht een paar keer meetrainen en werd fan van dit bijzondere elftal.

Wie elkaar niet meer bewonderen zijn schrijver Arnon Grunberg en UvA-hoogleraar politicologie Eric Schliesser. De laatste wilde namelijk de persoonlijke brieven die Grunberg hem – toen ze nog vrienden waren – stuurde, niet afstaan aan diens uitgeverij. Dat moest de professor bekopen met een publiekelijke afranseling door de schrijver in het Vlaamse weekblad Humo, waarin onder meer de maat van Schliessers penis en die van zijn ego het moesten ontgelden. ‘Dit is Arnons manier om te zeggen dat hij nog steeds van me houdt,’ reageert de hoogleraar laconiek in Folia.

 

Een minder bekende schrijver spraken we ook: Anthonie Holslag. Deze HvA-docent en genocidespecialist is gefascineerd door geweld. Toen hij slachtoffer werd van zinloos geweld en ondanks therapie maar niet loskwam van die gebeurtenis, besloot hij er maar een horrorverhaal over te schrijven. ‘Ik wil de lezer de angst laten voelen, en hoe het voelt als je autonomie je ontnomen wordt.’ De twee bundels In het kille ochtendlicht en Een bloedovergoten dageraad zijn daarvan het gevolg. Hij vertelt in Folia openhartig over de ontwrichtende werking van de angst op zijn dagelijkse leven.

 

Folia 30 is vanaf vandaag overal in de bakken te vinden, met daarin ook: Bastiaan Haak won de Scriptieprijs 2016 met een onderzoek naar het rotavirus, een reportage over de jonge academici die elke week vol enthousiasme onbezoldigd Radio Swammerdam maken – slow radio over wetenschappelijk onderzoek – en nog veel meer.

Lees meer over