Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Max Rozenburg
actueel

Bastiaan Haak wint UvA-scriptieprijs

Max Rozenburg,
5 juni 2016 - 15:05

Bastiaan Haak heeft dit jaar de UvA-scriptieprijs gewonnen. Zijn masterthesis, waarin hij aantoonde dat de darmflora van invloed is op het verloop van rotavirusinfecties, was goed voor drieduizend euro, een vrachtlading complimenten en een bos bloemen.

Eén minuut. Zo lang hadden de zeven genomineerden de tijd om hun scriptie tijdens de slotmanifestatie van de universiteitsdag aan de zaal uit te leggen. ‘Erg 2016,’ noemde cabaretier en UvA-alumnus Edo Berger – die het gebeuren aan elkaar mocht praten – het gebrek aan inhoudelijke diepgang. Waarom de organisatie van de universiteitsdag de ongetwijfeld zeer interessante uitweiding die ieder van de kandidaten over hun scriptie had kunnen geven opofferde voor de grappen en grollen van Edo Berger is een raadsel.

 

Temeer omdat Edo Berger de UvA in zijn half-uur-durende monoloog links liet liggen en in plaats daarvan grappen maakte over geld-graaiende Grieken, een borderline racistische tirade over Turken afstak en moppen maakte over homo’s en voetballers. ‘Die laatste vond ik wél leuk,’ fluisterde een hoogbejaarde vrouw op de eerste rij hoorbaar over de punchline ‘wij staan achter onze jongens.’

 

Een bevlogen student

Toen Berger uitgeraasd was mochten de zeven kandidaten eindelijk van hun oververdiend applaus genieten. Hun scripties werden geselecteerd uit de in totaal vierduizend mastertheses die dit jaar aan de UvA werden geschreven. De genomineerde scripties waren elk met een 8,5 of hoger beoordeeld en kwamen daardoor in aanmerking voor de scriptieprijs en in totaal zesduizend euro aan prijzengeld.

 

Een zevenkoppige jury van UvA-decanen koos unaniem voor de masterthesis van topfavoriet Bastiaan Haak, die door de juryvoorzitter een ‘bevlogen student met een buitengewoon goed onderzoek’ werd genoemd. Bastiaan Haak liet zo onder meer filosofiestudent Pepijn Lewis (tweede met een thesis over overstromingsrisico’s), economiestudent Stephan Jagau (derde met een scriptie getiteld ‘Shift Happens’) en student internationale betrekkingen Oliver Englisch (wiens scriptie als enige met een tien werd beloond) achter zich.

 

‘Ik ben twee jaar geleden eigenlijk al begonnen, en ben er het laatste half jaar meer dan voltijds mee bezig geweest’

In zijn thesis beschrijft Bastiaan Haak de invloed van de darmflora op het verloop van rotavirusinfecties. Er sterven jaarlijks meer dan tweehonderdduizend kinderen aan de gevolgen van het rotavirus en de bestaande vaccins werken niet altijd even goed. De vraag waarom vaccinaties niet altijd even effectief zijn lijkt deels beantwoord in de thesis van Haak: bij experimenten op muizen bleek dat muizen met een aangetaste darmflora heviger reageren op de gevolgen van een rotavirusinfectie dan muizen waarvan de darmflora intact werd gelaten. De thesis van Haak opent zo de deur voor medische interventies die de impact van de darmflora op het virus in overweging nemen.

 

‘Eerst even promoveren’

‘Ik had het helemaal niet verwacht,’ vertelt Bastiaan Haak met een glimlach van oor tot oor en een bos bloemen in zijn handen. ‘Toen ik de andere onderwerpen hoorde, dacht ik er bijna aan om iets anders te gaan studeren: het zijn stuk voor stuk heel interessante onderwerpen. Ik had totaal niet stilgestaan bij de mogelijkheid dat mijn scriptie de beste zou worden bevonden.’ De hoeveelheid tijd die Haak in zijn thesis heeft gestopt laat echter zien dat zijn overwinning niet compleet uit de lucht komt vallen. ‘Ik ben twee jaar geleden eigenlijk al begonnen, en ben er het laatste half jaar meer dan voltijds mee bezig geweest.’

 

Zijn thesis wordt waarschijnlijk gepubliceerd, zegt hij. ‘Ik hoop dat ik nu mag gaan doorbouwen op de conclusies die ik heb getrokken. Het zou heel mooi zijn als er op de lange termijn nieuwe therapieën uit mijn experimenten voort kunnen komen. Ik ga eerst even promoveren en ik hoop zoveel mogelijk aan dit onderwerp te kunnen blijven werken. Maar allereerst moet dit natuurlijk gevierd worden.’