Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Phil Whitehouse (cc, via Flickr)
actueel

Afgestudeerden vinden sneller een baan

Carlijn Schepers,
2 juni 2016 - 12:22

Pas afgestudeerden van de universiteit doen het beter op de arbeidsmarkt dan voorheen. De werkloosheid onder universitaire alumni daalde de afgelopen jaren van 10 naar 7 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) onder ruim achtduizend recent afgestudeerde universitaire masterstudenten. Hiermee komt een einde aan de periode van oplopende werkloosheid onder wo-afgestudeerden.

In 2015 vond 93 procent van de academici binnen anderhalf jaar na afstuderen een betaalde baan van meer dan twaalf uur per week. Gemiddeld deden zij er drie maanden over deze te vinden. Veertig procent van de wo’ers kunnen zelfs meteen na het afstuderen aan het werk. Uit het arbeidsmarktonderzoek blijkt daarnaast dat 69 procent een baan vond op wo-niveau. Dit is 3 procent meer dan bij het vorige onderzoek in 2013. 21 procent kreeg werk op hbo-niveau, 2 procent op mbo-niveau en van de overige ondervraagden is dit anders of onbekend.

Hoger salaris
Ook het gemiddelde salaris stijgt weer, na een periode van lichte daling. De universitair afgestudeerden verdienen na anderhalf jaar gemiddeld 2.865 euro per maand. De gemiddelde werkweek van de ondervraagde alumni is 36,9 uur. Bovendien heeft veertig procent van de alumni die binnen anderhalf jaar een baan vonden een vaste aanstelling.

Het onderzoek schetst een positief beeld voor de wo-sector als geheel, maar de perspectieven verschillen per opleidingsrichting. Pas afgestudeerde academici in de techniek, gezondheidszorg en het onderwijs hebben de grootste kans op een baan. Hier tegenover staan de sectoren taal en cultuur, landbouw en recht, waarin anderhalf jaar na het afstuderen de werkloosheid het hoogst is.