Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Gerard Stolk (cc, via Flickr)
actueel

UvA-promotieregels zijn 'hopeloos verouderd'

Willem van Ewijk,
1 juni 2016 - 09:10

Het ius promovendi aan de UvA is hopeloos verouderd en belemmert het wetenschappelijk onderzoek. Dat schrijven negenendertig onderzoekers vandaag in een open brief aan de kersverse rector magnificus Karen Maex. Ze vragen haar om ervoor te zorgen dat aan de UvA voortaan ook niet-hoogleraren promovendi mogen begeleiden.

Op dit moment mogen alleen hoogleraren optreden als promotor. Maar volgens de onderzoekers moeten ook academici van lagere rang, zoals universitair docenten en hoofddocenten, dit voortaan kunnen. In de praktijk geven zij al leiding aan onderzoeksgroepen en begeleiden ze promovendi in hun onderzoek. Officieel staat er echter altijd een hoogleraar als begeleider geregistreerd.  

 

Daardoor krijgen de docenten volgens de ondertekenaarsDe ondertekenaars zijn verbonden aan het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) van de UvA, een interdisciplinair instituut met academici van de Faculteit der Geesteswetenschappen en de Faculteit Natuurkunde, Wiskunde en Informatica (FNWI). niet de erkenning die ze verdienen en komen ze op achterstand van hun collega’s in het buitenland, die wel promovendi mogen begeleiden en daarmee een streepje voor krijgen bij het binnenhalen van onderzoekssubsidies. Dat vinden zij niet eerlijk. ‘Het beschadigt de internationale reputatie van de onderzoeker,’ schrijven ze.

 

Groningen
‘Mensen die het onderzoeksgeld binnenhalen en onderzoekers begeleiden krijgen daarvoor niet de verantwoordelijkheid. Dat is raar,’ zegt Christian Schaffner, universitair docent theoretische informatica en een van de ondertekenaars. Ook is met het hooglerarenmonopolie op het promotorschap de kwaliteit van die begeleiding niet gegarandeerd.

 

Het ius promovendi, het recht om promovendi te begeleiden, is in Nederland al jaren onderwerp van debat. Zo riep een aantal jonge onderzoekers van de Jonge Akademie – een platform van jonge onderzoekers – in 2011 al op om het ius promovendi uit te breiden. De Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Twente besloten al gauw om een nieuwe categorie docenten in het leven te roepen: zogenoemde adjunct-hoogleraren kregen er het recht om promovendi te begeleiden. Weer twee jaar later deden onderzoekers van Tilburg University met een petitie een oproep aan hun universiteitsbestuur om soortgelijke maatregelen te nemen, maar daar is vooralsnog niets van terecht gekomen.

‘Mensen die het onderzoeksgeld binnenhalen en onderzoekers begeleiden krijgen daarvoor niet de verantwoordelijk- heid. Dat is raar’

Bussemaker
Nu minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een voorstel tot Wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd kan daar verandering in komen. Bussemaker wil dat ook universitair hoofddocenten en andere academici promovendi kunnen begeleiden. Ze geeft in haar voorstel aan dat de Nederlandse wetgeving ‘ten opzichte van het buitenland zeer terughoudend is met het toekennen van het promotierecht’ en wil dat het Nederlandse promotiestelsel meer aansluit bij andere Europese lidstaten.

 

Zodra het parlement de wet goedkeurt moet de UvA haar regelementen nog aanpassen. De ondertekenaars van de brief noemen de verwachte wetswijziging een ‘historische gelegenheid’ om dat te doen. Ze hopen dat het bestuur in de loop van 2017 met nieuwe regels komt.

 

Lees hieronder de brief, zoals die woensdagochtend aan Karen Maex verstuurd is.