Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan Van de Water
actueel

Hoofd salarisadministratie HvA ontpopt zich als fitnessgoeroe

Sebastiaan van de Water,
27 mei 2016 - 09:18

De laatste dag van de HvA-Vitaliteitsweek is aangebroken. Medewerkers kunnen nog één keer meedoen aan een van de zware, rare, leuke, nuttige en pietluttige activiteiten die de week rijk is. Gisteren werd een les uit de eerste van die vijf categorieën verzorgd door een man die zelf op de HvA werkt.

De cornflakes in zijn bordje melk hebben de vorm van komma's en eurotekens. De hele dag voert hij TAN codes in, zuigend op taaie muntdrop. Zijn vrouw slaapt in een andere kamer, omdat hij regelmatig midden in de nacht IBAN-nummers opdreunt. Geïnspireerd door Dagobert Duck bewaart hij de enige echte pinpas van de HvA onder een glazen stolp. Het is niet moeilijk om je het leven van de HvA hoofd salarisadministratie voor te stellen. 

 

Mogelijk kritiekpunt op dit portret is dat het niets met de realiteit te maken heeft. Alexander Hautvast, hoofd salarisadministratie van de HvA, is geen door geld geobsedeerde Mr. Burns, noch een cijferbeluste pennenlikker, maar een energieke en extreem fitte kerel, die na zijn werktijd niets liever doet dan mensen afmatten met zware fitnesslessen. Gistermiddag liet Hautvast, in het kader van de HvA Vitaliteitsweek, een tiental collega’s kennis maken met een van zijn favoriete trainingen: de Gladiator workout

 

Gladiator Maximus

‘De Gladiator workout omvat drie verschillende vormen,’ vertelt Hautvast aan het gemêleerde gezelschap. ‘De Spartacus is een circuit van op de vloer uitgezette oefeningen. De Titus bestaat uit competitieve spelvormen. Maar vandaag gaan we de Maximus doen. Die is het zwaarst.’

 

Geen woord aan gelogen, zou Gerard Joling zeggen. In blokken van vier minuten vol push-ups, lunge jumps en jumping jacks drijft Hautvast zijn collega’s tot het uiterste. Hadden ze hem maar een keer moeten bedanken voor al die keren dat ze hun poen weer op tijd hadden gehad.

‘Als jij stuk zit en ik beloof je honderd euro als je nog drie jumps doet, wedden dat jij er dan nog drie doet?’

Terwijl enkele geblondeerde vrouwen achterin de zaal het na twee oefeningen weer voor gezien houden, ploeteren de andere deelnemers door, aangespoord door de immer enthousiaste en vrolijke Hautvast. ‘Doe er nog drie! Voor mij!’ Het werkt ook nog.

 

Na afloop onthult de salarisman wat hem drijft. Zijn werk. ‘Als ik de hele dag met cijfers bezig ben geweest, zittend achter een computer, en alleen via de telefoon contact heb gehad met andere mensen, dan heb ik behoefte aan beweging en sociaal contact,’ verklaart Alexander zijn hobby. ‘Daarom doe ik dit al twintig jaar naast mijn werk bij de HvA. Ik probeer geen drill instructor te zijn, hoef geen macht, maar wil mensen motiveren. Je kunt namelijk altijd veel meer dan je denkt. Als jij stuk zit en ik beloof je honderd euro als je nog drie jumps doet, wedden dat jij er dan nog drie doet? Ik bedoel dat trouwens metaforisch. Jullie krijgen geen geld van me.’

 

Laatste dag

De Gladatior workout was slechts een van de vele Vitaliteitsweek-activieiten. Ook vandaag kunnen HvA-medewerkers zich nog wagen aan enkele sportieve of contemplatieve bezigheden.

 

Maar voor veel activiteiten is het te laat. Wie bijvoorbeeld mee wil doen aan de les ‘Zo binnen, zo buiten, zo boven, zo onder....,’ waarbij elke deelnemer aangemoedigd wordt om een ‘door Carl Jung geïnspireerd mandala-beeld te maken: een zelfuitbeelding van een psycisch proces als symbool van de menselijke totaliteit,’ zal helaas een jaartje moeten wachten.