Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

CvB lijkt soberder te declareren dan voorheen

Henk Strikkers,
25 mei 2016 - 13:46

De oproep van minister Bussemaker aan universiteitsbestuurders om soberder te declareren, lijkt in het Maagdenhuis weerklank te vinden. Waar het College van Bestuur in 2013 en 2014 gemiddeld meer dan twee ton per jaar declareerde, vroeg men vorig jaar slechts een ruime ton terug. Om precies te zijn declareerden Louise Gunning, Dymph van den Boom, Huib de Jong en Hans Amman 109.576 euro. Dat blijkt althans uit de declaratieoverzichten die de UvA vandaag online publiceerde.

Het grootste deel van dat bedrag gaat op aan binnenlandse reiskosten met een chauffeurdienst. In totaal gaat het om ruim 98.000 euro aan binnenlandse reiskosten, dat is iets minder dan in voorgaande jaren. Overigens gaat het niet enkel om reiskosten, maar ook om betaalde wachttijd. Het wachten kostte de chauffeurs vorig jaar ruim 229 uur en de UvA en HvA 9.242,65 euro.

 

Sheffield en Parijs

Naast binnenlandse reizen, wordt er ook wat afgereisd naar het buitenland. Zo boekt UvA-rector magnificus en waarnemend collegevoorzitter Dymph van den Boom driemaal een vlucht naar het Britse Humberside, die ze driemaal omboekt. Die reizen kosten gezamenlijk 849,75 euro. De tickets staan voor 161,75 euro op de uiteindelijke factuur, de omboekkosten en -boetes bedragen bijna 700 euro. 

 

Volgens een UvA-woordvoerder gaat het om het boeken van zogenaamde ‘kruistickets’, waardoor het reizen juist goedkoper wordt. ‘Dymph van den Boom zat in de Council van de University of Sheffield en zij moest daar regelmatig naar toe. Juist door het vroeg boeken van die kruistickets en het later omboeken van die vluchten zijn we goedkoper uit.’

 

De trips naar Sheffield zijn niet de enige opvallende die Van den Boom maakt. In november vertrekt Van den Boom met de trein van Amsterdam naar Parijs en daar verblijft ze in het Best Western Premier Trocadero-hotel à 170 euro per nacht. Dat is net boven de maximale reiskosten die ambtenaren en UvA-medewerkers mogen maken voor een verblijf in de Franse hoofdstad. De richtlijn die geldt voor de UvA-medewerkers is echter niet van toepassing op het College van Bestuur.

 

Het Martyrium

Ten opzichte van voorgaande jaren lijken met name kleine uitgaven, zoals broodjes, kopjes koffie en postzegels niet langer gedeclareerd te worden. De overige declaraties bestaan dan ook veelal uit lunches, etentjes en cadeaus. Zo doet Dymph van den Boom een blauw rompertje met lange mouwen à 12,06 euro cadeau en koopt Hans Amman het boek Het Martyrium van Nobelprijswinnaar Elias Canetti. Dat boek gaat over een wereldvreemde hoogleraar die langzaamaan krankzinnig wordt. Aan wie hij het cadeau deed, is niet uit de bescheiden op te maken.

 

Zelf grasduinen door de bonnetjes van het CvB kan hier voor de UvA en hier voor de HvA.