Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Hollandse Hoogte
actueel

Folia 29 is er

Henk Strikkers,
25 mei 2016 - 06:00
Betreft
Deel op

Een award won UvA-alumnus Ena Sendijarevic niet in Cannes, maar dat maakte haar weinig uit. ‘Binnenkomen in Cannes was al een hoofdprijs,’ zegt ze deze week in een interview in Folia.

Sendijarevic werd in 1987 geboren in het Bosnische Odjak, vluchtte zeven jaar later voor de oorlog in haar geboorteland en kwam uiteindelijk terecht in het Gelderse gehucht Almen in de gemeente Lochem. Mocht ook Lochem je niets zeggen: het ligt in de Achterhoek. Nogal een cultuurshock, waarvan Sendijarevic vooral de absurditeit wil laten zien. ‘Mijn moeder was een tijdje krantenbezorger. Ze moest om zes uur ’s ochtends beginnen maar ze was élke ochtend te laat. Op een gegeven moment werden we letterlijk elke ochtend gebeld door haar baas, als een soort wekker.’

 

Absurditeit is ook het gevoel wat sommige vloggers over houden aan hun Youtube-video’s. Psychologiestudent Sophie Milzink heeft bijvoorbeeld 180.000 abonnees die haar video’s bekijken. Milzink lacht wat beschaamd als dat aantal haar wordt voorgelegd en ze vindt het zelf ook een beetje bizar, want zo veel bijzonders doet ze nou ook weer niet. ‘Gewoon een beetje praten over dingen. Heel simpel eigenlijk.’

 

De onderzoeken die de zeven genomineerden voor de UvA Scriptieprijs deden zijn verre van simpel. De recent afgestudeerde UvA’ers schrijven onder meer over het risicobeleid rond overstromingen, over de frames die de vluchtelingenbeweging ‘Wij Zijn Hier’ gebruiken en over de rol van darmflora op het verloop van rotavirusinfecties.

 

Dat alles, plus een kantoorslaaf die de Dam tot Damloop wil uitlopen, lees je in Folia 29 die vanaf vanmiddag in de bakken ligt.

Lees meer over