Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: GotCredit (cc, via Flickr)
actueel

Sterke stijging lenende studenten

Henk Strikkers,
18 mei 2016 - 13:07

Het mag door de afschaffing van de basisbeurs geen verrassing heten, maar uit cijfers die het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap vandaag in het kader van verantwoordingsdag publiceerde blijkt dat het aantal studenten dat leent sterk is toegenomen.

Waren er vorig jaar nog 112.000 hbo-studenten en 82.000 universitaire studenten met een rentedragende lening, dit jaar zijn dat er respectievelijk 130.000 en 96.000. Die stijging is niet te verklaren door de instroom. Het percentage hbo-studenten dat leent steeg van 25,1 naar 29,4 procent, het percentage lenende universitaire studenten van 32,1 naar 37,1. De laatste jaren was al sprake van een lichte groei van het aantal studenten met een rentedragende lening, met name onder hbo’ers.

 

Eerstejaars studenten in het hoger onderwijs krijgen dit jaar door de invoering van het leenstelsel voor het eerst geen basisbeurs meer. Dat geldt ook voor studenten die dit jaar voor het eerst aan een master begonnen. Studenten in het tweede of derde jaar van hun bachelor hebben nog wel recht op een basisbeurs.