Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Kashif John (cc, via Flickr)
actueel

Docenten Hebreeuws populairste van Nederland ‘door persoonlijke aanpak’

Willem van Ewijk,
13 mei 2016 - 13:53

De docenten van de bachelor opleiding Hebreeuwse taal en cultuur scoorden dit jaar in de Nationale Studenten Enquête het hoogst van alle universitaire bacheloropleidingen in Nederland. ‘Bij ons is het onderwijs een coproductie.’

’Als je honderd studenten hebt is het moeilijker om een 4,9 op vijf te scoren,’ zegt Irene Zwiep, hoogleraar Hebreeuwse taal en cultuur aan de UvA. Ze noemt het een ‘disclaimer’ bij het nieuws dat de docenten van de bachelor Hebreeuwse Taal en Cultuur in de Nationale Studenten EnquêteDat is de jaarlijkse enquête naar studenttevredenheid van Studiekeuze123, een initiatief van het ministerie, studentenvakbonden en hogeronderwijsinstellingen. door de eigen studenten het best zijn beoordeeld van alle bacheloropleidingen in Nederland. Toch kan de hoogleraar zich voorstellen dat studenten de docenten waarderen, want de drie docenten van de opleiding geven veel aandacht aan onderwijs.

 

‘Bij ons is het onderwijs een coproductie tussen docenten en studenten,’ zegt ze. Dat is bij Hebreeuws nog goed te doen, denkt de hoogleraar. Er zijn drie docenten, en in totaal iets meer dan tien bachelorstudenten, waarvan vier eerstejaars. Daardoor kunnen de docenten veel aandacht geven aan het onderwijs en studenten ook individueel begeleiden.

 

Tijdens de master gaat die individuele begeleiding het verst, zegt Zwiep. ‘We vragen de masterstudenten tijdens individuele gesprekken wat ze willen worden en passen daar het traject op aan.’

Foto: Eduard Lampe (UvA)
Irene Zwiep

Rendementsdenken
De hoge waardering is een opsteker voor Zwiep. Vorig jaar kende de bachelor Hebreeuws maar vier eerstejaars. Zwiep wijt dat lage aantal aan ‘de maatschappelijke discussie’. De studie Hebreeuws werd tijdens de bezettingen van het Bungehuis en het Maagdenhuis, net als het Tsjechisch, vaak als voorbeeld gegeven als een van de studies die aan de UvA zou verdwijnen omdat er te weinig belangstelling voor zou zijn.

 

‘Binnen het rendementsdenken wordt heel vaak heel makkelijk gezegd dat als je klein bent je iets niet goed doet. Maar sommige studies zijn gewoon intrinsiek klein,’ zegt Zwiep. ‘Hoeveel hebraïsten heb je nodig?’

 

Vanaf volgend jaar gaat de studie op in een regio-opleiding Midden-Oostenstudies. De bachelor Hebreeuwse taal & cultuur wordt daarin een ‘programma’ joodse cultuur en Hebreeuws, waar de studenten vanaf het tweede jaar voor kunnen kiezen.

‘Binnen het rendementsdenken wordt heel vaak heel makkelijk gezegd dat als je klein bent je iets niet goed doet’

Astronomische aanmeldcijfers

‘De eindtermen blijven hetzelfde,’ zegt de hoogleraar. Dat betekent volgens haar dat studenten dezelfde vaardigheden en onderwerpen geleerd krijgen als in het huidige bachelorprogramma. Inmiddels hebben veertien scholieren aangegeven volgend jaar de bachelor Midden-Oostenstudies willen volgen in de richting joodse cultuur en hebreeuws. ‘Dat is voor onze studie een astronomisch aantal.’

 

De Nationale Studenten Enquête werd verstuurd onder ruim 700.000 studenten, van wie 42,9 procent de vragenlijst invulde. De UvA kreeg dit jaar een algemeen oordeel van 4,01 op 5. Dat is 0,05 punt hoger dan de score van vorig jaar. Het landelijk gemiddelde op universiteiten ligt op 4,07.

 

Aan de Hogeschool van Amsterdam zei 73,4 procent van de studenten tevreden te zijn over hun opleiding, tegenover 70,7 procent vorig jaar. Dat is ondanks de ferme stijging fors lager dan het landelijk gemiddelde van 80 procent.