Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jan van Breda
actueel

Folia 28 is er

Henk Strikkers,
11 mei 2016 - 06:00
Betreft
Deel op

‘Het hebben van een penis of vagina bepaalt je identiteit niet,’ vinden drie non-binaire studenten van het Amsterdam University College. Zij zien gender niet als keuze maar als spectrum. ‘Soms ben ik Kim en soms ben ik Joris. Ik voel me comfortabel als beiden en ik wil me ook als beiden comfortabel kunnen voelen.’

Naast Joris/Kim vertellen ook studenten Luc, die na zijn geboorte ‘een vrouwelijke gender toegewezen kreeg’, en Ruby, de drijvende kracht achter de genderneutrale toiletten op het AUC, hun verhaal over het leven als non-binaire student. ‘Een jaar geleden besefte ik dat ik geen mannelijke vrouw ben, maar een vrouwelijke man.’

 

Waar gender wel een of-of-keuze is, is op de Olympische Spelen. Joost Reijns neemt het, net zoals hij vier jaar geleden al wilde, op tegen enkel mannen in de strijd om de finale. Het verschil met vier jaar geleden? Nu groeit er geen kwaadaardige tumor in zijn lichaam. De in Athene geboren Afrodite Zegers stond in 2008 op het punt om concertpianist te worden, maar koos uiteindelijk toch voor de zeilsport. In Rio heeft ze de kans om te bewijzen dat het een goede keuze was.

 

Zegers zal daarbij kennis maken met de woeste en zwaar vervuilde oceaan bij Rio de Janeiro. Het is te hopen dat haar een ander lot wacht dan de Engelse koningin Henriëtte Maria. Zij voer in 1642 van Engeland naar Amsterdam en hoewel zij het overleefde, verging één van haar bagageschepen bij een storm voor de kust van Texel. Toen duikers een kledingkist vonden werden UvA-wetenschappers Emmy de Groot en Maarten van Bommel gevraagd om de vondst te duiden.

 

Wat de duikers precies vonden, wat UvA-alumnus Sabrina Simons precies doet bij Mindshakes, hoe het is gesteld met de academische vrijheid in Thailand en nog veel meer lees je in Folia 28, die vanaf vanmiddag in de bakken ligt.

Lees meer over