Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

De Vrije Student voert campagne tegen stilteruimtes

Dirk Wolthekker,
9 mei 2016 - 14:24

De campagnes van de verschillende studentenpartijen zijn vandaag, op de eerste dag van de studentenraadsverkiezingen aan de UvA, van start gegaan. De liberale partij De Vrije Student ageert tegen de instelling van stilteruimtes, die volgens de partij ‘gebedsruimtes’ zijn.

‘De UvA is een openbare universiteit, een seculiere instelling. Dat betekent dat de universiteit op een neutrale manier wetenschappelijk onderwijs hoort te verzorgen en zich niet met allerlei religieuze uitingen moet inlaten,’ zegt Gerwin Wezelman, lijsttrekker van De Vrije Student. ‘Onderwijs is de taak van de universiteit en daar zijn de ruimtes voor bedoeld.’

 

 

In de nasleep van de Maagdenhuisbezetting werden onlangs aan de UvA vijf stilteruimtes ingericht. Daar kan worden gebeden, maar het zijn niet per se gebedsruimtes: het zijn vooral ruimtes waar studenten en medewerkers in stilte en geconcentreerd tot rust kunnen komen, zonder muziek, eventueel met een boek, de bijbel of de koran. In de beeldvorming gaan de ruimtes echter door het leven als gebedsruimte en daar heeft de liberale partij helemaal geen behoefte aan.

 

Tentamenweken
Volgens De Vrije Student kampt de UvA met ruimtegebrek en moeten de ‘gebedsruimtes’ alleen daarom al worden afgeschaft. Wezelman: ‘Zelfs buiten de tentamenweken is het vaak lastig om een plekje te vinden om rustig te kunnen studeren.

 

De UvA moet haar fout daarom snel herstellen en de gebedsruimte spoedig in gebruik nemen als gewone studieruimte.’ Overigens kunnen de stilteruimtes nu ook al gebruikt worden als studieruimtes: gebruikers mogen bijvoorbeeld ook een laptop meenemen. Of – uiteraard – een boek.

Lees meer over