Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

‘UvA en HvA niet om opheldering gevraagd over declaraties’

Henk Strikkers,
4 mei 2016 - 10:13

De Inspectie van het Onderwijs heeft officieel opheldering gevraagd over het declaratiegedrag aan acht hogescholen en universiteiten. Daarin zouden mogelijk onregelmatigheden zijn gevonden, zo laat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap weten aan een RTL Nieuws. Zowel de UvA en HvA zeggen niets te weten van een onderzoek aan hun instelling.

Vorig jaar ontstond veel ophef toen RTL Nieuws de resultaten van een wob-verzoek naar declaraties van universiteiten openbaarde. De Universiteit Utrecht meldde bijvoorbeeld haar declaraties niet in het jaarverslag, terwijl haar bestuurders 400.000 kilometers met de dienstauto maakten en ook nog eens 40.000 euro aan taxiritjes declareerde. Bij de Radboud Universiteit in Nijmegen kreeg een bestuurder een bureaustoel van bijna drieduizend euro cadeau en ook aan de UvA werden opvallende zaken geconstateerd.

‘Het kan bij wijze van spreken ook een declaratie van een docent betreffen’

Zo reisde rector magnificus Dymph van den Boom in het kader van een werkbezoek voor maar liefst negenduizend euro naar en binnen Brazilië, kreeg een vertrekkend bestuurder een cursus aan Harvard Business School cadeau en werden er vele tripjes gemaakt met de dienstauto.

 

Acht jaarrekeningen

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap liet naar aanleiding daarvan een onderzoek uitvoeren door de Inspectie voor het Onderwijs. ‘Daarbij hebben we in acht jaarrekeningen een opmerking van de accountant gevonden dat de interne regelgeving niet werd nageleefd,’ zegt inspectiewoordvoerder Hans van der Vlies. ‘Bij die instellingen hebben we om opheldering gevraagd.’ Van der Vlies benadrukt dat het daarbij niet enkel om declaraties van bestuurders draait: ‘Het kan bij wijze van spreken ook een declaratie van een docent betreffen.’

 

De Onderwijsinspectie wil niets kwijt over welke universiteiten en hogescholen om opheldering is gevraagd. De UvA en HvA geven bij monde van hun woordvoerders te kennen dat zij niets weten van ophelderingsvragen van de inspectie. Ook dat wil Van der Vlies bevestigen noch ontkennen.

 

Update 4 mei 2016 14.00 uur

In een eerder bericht werd vermeld dat Omroep Gelderland wist dat de Radboud Universiteit en Wageningen University wél om opheldering waren gevraagd. Inmiddels is die berichtgeving door Omroep Gelderland ingetrokken.

 

Update 26 mei 16.50 uur

De Universiteit van Amsterdam ontspringt op dit moment inderdaad de dans. De Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Leiden, Universiteit Twente en Universiteit Utrecht zijn de lijdende voorwerpen van nader onderzoek. Dat bericht RTL Nieuws.