Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Folia 27 is uit

Mirna van Dijk,
25 april 2016 - 11:52
Betreft
Deel op

Een eerste gesprek met de nieuwe rector magnificus en de nieuwe CvB-voorzitter van UvA en HvA: Karen Maex en Geert ten Dam. Wie zijn de twee nieuwe vrouwen aan de top? Hoe kijken ze aan tegen hun pittige nieuwe functies, wat zijn de plannen, hoe gaan ze het aanpakken? Waar mogen ze op afgerekend worden? ‘We hebben de dure plicht om te laten zien wat onze afwegingen zijn geweest en hoe we zijn omgegaan met alle meningen,’ meent Geert ten Dam. En naar die meningen willen ze gaan luisteren, in debatten en gewoon met de medewerkers en studenten die ze op de gang tegen hopen te gaan komen. Maex: ‘Ik houd niet van het woord managen. Besturen is een grote groep mensen begeleiden in hun ambities.’

Op de kop van het Java-eiland zindert het van de ambitie sinds daar enige weken geleden de pop-upcampus FabCity verrees. Een terrein waar de komende weken door studenten, kunstenaars, onderzoekers en vaklieden wordt gebouwd aan een betere wereld. Duurzaamheid is het sleutelwoord van FabCity, daarom kun je in het FabCafé groenten uit de naastgelegen moestuin eten en kijken hoe huizen worden gemaakt van karton (waterdicht!) en hoe je uit oud brood gas kunt winnen. Bovendien lopen er honderden studenten rond (onder andere van de HvA) die zich in het Learning Lab gaan buigen over grootstedelijke problematiek als onveiligheid, zwerfaval, eenzame ouderen en gentrificatie. In Folia’s FabCity-special lees je er alles over.

 

In Brussel mogen studenten dit jaar voor het eerst hun stem uitbrengen op de nieuwe rector van hun keuze. Folia toog naar de Vrije Universiteit Brussel om te kijken hoe er campagne wordt gevoerd, en waarop studenten hun keuze baseren, met in het achterhoofd de vraag: is dit de democratie waarnaar Amsterdamse actievoerders zo verlangen? En is er eigenlijk wel zo veel verschil tussen de kandidaten?

 

Verder in dit nummer: Linda van der Pol begeleidt een eenzame oom naar zijn graf, Asis Aynan verbaast zich over de reacties die AEL-oprichter Dyab abou Jahjah ten deel vallen, en HvA-studenten Hesam Kamkar en Achraf el Johari maken zich in een opiniestuk boos over het gedoe rond de bezinningsruimte en vinden de tegenstanders zeurende moraalridders die ‘roet in de kapsalon’ willen gooien.

Lees meer over