Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Stephan Vegelien (Folia)
actueel

Grote Sta-penning UvA voor Edgar Du Perron

Dirk Wolthekker,
18 april 2016 - 17:11

Bij zijn afscheid als vicerector van de UvA is Edgar du Perron, tevens oud-decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid afgelopen vrijdag onderscheiden met de Grote Sta-penning van de UvA. Hij kreeg de hoogste UvA-erepenning voor zijn bijzondere verdiensten voor de UvA.

Du Perron was tijdens zijn vicerectoraat speciaal belast met de hervormingsagenda van de UvA en dat is  precies de reden voor de toekenning van de penning. Het college van bestuur heeft laten weten Du Perron te willen eren ‘voor zijn inzet voor het hervormingsproces’ aan de UvA. ‘Du Perron toonde zich een zeer betrokken bestuurder, die al vroeg het gesprek aanging over democratisering en hervormingen binnen de rechtenfaculteit. Zijn ontvankelijkheid voor het open debat in combinatie met zijn grote hart voor de UvA en haar studenten en medewerkers maakte hem bij uitstek geschikt als vice-rector,’ laat de UvA in een persverklaring weten. Edgar du Perron is inmiddels aangetreden als raadsheer bij de Hoge Raad. Hij blijft als onbezoldigd hoogleraar privaatrecht verbonden aan de UvA.

 

Illuster gezelschap

De Grote Sta-penning is de hoogste onderscheiding die de UvA toekent. De penning wordt uitgereikt aan een persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de universiteit en daarnaast ook op maatschappelijk en bestuurlijk vlak actief was. Du Perron bevindt zich dan ook in illuster gezelschap. De penning bestaat sinds 1990 en is sindsdien onder meer uitgereikt aan rector magnificus Syo Thoden van Velzen, rector magnificus Pieter de Meijer, oud-burgemeester en ex-lid van de raad van toezicht Ed van Thijn, hoogleraar Arnold Heertje, maar ook aan toenmalig first lady, Hillary Rodham Clinton. Naast de Grote-Stapenning bestaat er ook een Middelgrote-Stapenning. De Sta-penningen zijn van brons en het zijn  – de naam zegt het al – rechtop staande penningen.

 

Lees hier het afscheidsinterview van Edgar du Perron met Folia. ‘Ik doe dingen liever met een glimlach, dan zonder.’