Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

2,5 miljoen euro voor UvA-chemicus

Henk Strikkers,
31 maart 2016 - 12:46

Hoogleraar Analytical Chemistry & Forensic Science Peter Schoenmakers heeft een Advanced Grant van tweeënhalf miljoen euro gekregen van de European Research Council ontvangen. Hij krijgt de onderzoekssubsidie voor zijn project Separation Technology for a Million Peaks, waarmee hij snel de chemische componenten in complexe mengsels kan scheiden.

Schoenmakers is een specialist op het gebied van massaspectrometrie, een techniek die isotopen, moleculen en molecuulcomplexen kan identificeren, tellen en profileren. Op dit moment kunnen door middel van massaspectrometrie ongeveer duizend substanties van elkaar worden gescheiden in meer dan tien uur. Met de techniek die Schoenmakers ontwikkelt moet het mogelijk worden om binnen een dag een miljoen componenten van elkaar te scheiden.

 

De Advanced Grant is de meest prestigieuze beurs van de European Research Council, de Europese tegenhanger van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De Starters Grant, Consolidator Grant en Advanced Grant zijn vergelijkbaar met respectievelijk de Nederlandse Veni-, Vidi- en Vici-subsidie.