Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: -JvL- (cc, via Flickr)
actueel

Update: VVD wil einde aan ‘studies zonder baankans’

Steffi Weber,
22 maart 2016 - 09:52
Betreft
Deel op

Studies die weinig perspectief bieden op de arbeidsmarkt, moeten worden geschrapt. Dat stelt VVD-Tweede Kamerlid Duisenberg dinsdag in De Telegraaf. Zijn oproep komt een jaar nadat studenten en medewerkers van de UvA uit verzet tegen rendementsdenken het Bungehuis en het Maagdenhuis bezetten.

Volgens Duisenberg moet er snel een einde komen aan studies ‘waarmee studenten uiteindelijk alleen in de kaartenbank van uitkeringsinstantie UWV-belanden’. Bij nieuwe opleidingen wordt er nu al getoetst of er een arbeidsmarkt voor is. Dat moet volgens Duisenberg ook bij bestaande opleidingen gebeuren. Hij vindt dat er een keer per jaar moet worden geëvalueerd wat de noodzaak is van de studies met als uiterste consequentie dat ze moeten worden geschrapt.

 

‘Kort door de bocht’

Coalitiepartner PvdA ziet niets in het plan, de sociaaldemocraten maakten zich juist sterk voor studies in het verdomhoekje. PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis vindt het plan ‘echt te kort door de bocht’. ‘Je kunt niet overal een rekensommetje op loslaten’, zegt de PvdA’er, ’juist de arbeidsmarkt laat zich niet sturen’.

 

Mohandis wijst erop dat de protesten vorig jaar aan de UvA zich juist richtten tegen dit soort ‘doorgeschoten rendementsdenken’. De UvA wilde toen enkele kleine talenstudies schrappen.

 

VVD en PvdA vinden wel dat er betere voorlichting moet komen over de opleidingen en de kansen die ze bieden op de arbeidsmarkt. Beide partijen willen woensdag in een debat met minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) aandringen op een ‘diepgravend onderzoek’ naar de onafhankelijkheid van de gegevens die opleidingen verstrekken aan toekomstige studenten.

 

Update 23 april 2016 11.30 uur

De Vrije Student, de studentenfractie die is ontsproten aan de jongerenorganisatie van de VVD, distantieert zich in een verklaring van de uitlatingen van Pieter Duisenberg. ‘De Vrije Student is faliekant tegen het VVD-voorstel om studies met weinig baangaranties af te schaffen,’ zo stelt men. ‘Het bestaansrecht van opleidingen moet niet alleen aan de hand van baangaranties worden berekend.’

Lees meer over